Totul despre ceainice – de ieri pana azi

Totul despre ceainice – de ieri pana azi

Ritualul de pregatire al ceaiului dateaza de foarte multa vreme iar iubitorii acestei bauturi stiu cat de important este sa se prepare corect pentru a putea profita de aroma deosebita pe care o are.

Traditia pregatirii ceaiului este una veche iar pe parcurs au aparut si celebrele ceainice care au o istorie destul de scurta insa, una destul de semnificativa pentru ritualul de preparare.

ceainice

In urmatoarele randuri va invitam sa descoperiti un ghid despre cum sa alegeti cel mai potrivit ceainic in functie de tipul de ceai preparat dar si cum sa va creati un obicei sanatos prin a consuma ceaiul atunci cand trebuie.

Istoria ceainicelor si drumul parcurs pana in zilele noastre

Pornim la drum, asa cum este si firesc, cu istoria ceainicelor care a fost un drum lung, invaluit de mister ca aburul care se ridica din canile cu lichidul fierbinte. Exista mai multe opinii cu privire la aparitia ceainicelor dar este general acceptat faptul ca povestea sa dateaza din anul 1500 avand ca actor principal ceainicele Yixing. In China, a bea ceai era un obicei mult mai vechi si atunci, intrebarea fireasca este ,,cum de pana la acea vreme  nu se foloseau ceainice?”. Raspunsul este unul destul de simplu. Pana sa apara primele ceainice, existau alte metode de preparare a ceaiului. Cea mai utilizata metoda era sa se infuzeze ceaiul direct in cani sau in vase mari. Defapt, ceainicele au fost inspirate de vasele mari special create pentru vin  cu manere si capace dar si de vasele chinezesti din ceramica.

ceainiceIn secolul XVII,  cand China a inceput sa trimita pachete de ceai in astfel de recipiente, se crede ca asocierea a fost facuta intamplator de europeni care au crezut ca vasele respective erau utilizate pentru prepararea ceaiului. O distinctie clara intre recipientele pentru vin si ceainice se face de abia in anul 1690 cand British East India Company cere chinezilor ca ceainicele realizate pentru europeni sa fie prevazute cu o sita care sa nu permita scurgerea frunzelor de ceai in cana. Acesta este si momentul in care incep sa se produca primele ceainice in Europa, cu modele variate, insa, de multe ori erau prea fragile si crapau in contact cu apa fierbinte.

La inceputul secolului al XVIII-lea East India Company a apelat din nou la artizanii chinezi sa produca ceainice, insa, de aceasta data au inlocuit materialul fragil cu portelanul chinezesc. Chinezii, pe de alta parte, o data cu trecerea timpului au capatat mai multa indemanare la fabricarea ceainicelor dar si in decorarea lor. La acea vreme chiar si japonezii comandau ceainice de la artizanii chinezi.

Intre timp nici europenii nu au stat degeaba si au perfectionat tehnica producerii portelanului, astfel ca in secolul XVIII – XIX, inovatorii acelor timpuri au reusit sa creeze ceainice mult mai rezistente. Singurul dezavantaj era ca ceainicele produse in Europa erau mult mai scumpe si erau accesibile numai clasei superioare, care la vremea respectiva constituia piata tinta. Pe langa cele fabricate din portelan au aparut si celebrele ceainice din argint.

ceainiceCurentele baroc si rococo au adus o influenta semnificativa asuora design-ului ceainicelor europene, mai ales in tari precum Anglia sau Franta.

Mai tarziu, cand ceaiul a devenit accesibil si clasei de mijloc s-au diversificat si tipurile de ceainice, avand forme si decoratiuni diversificate in functie de moda. Astfel, latura estetica a capatat o valoare mult mai mare decat utilitatea ceainicului in sine si au devenit mai mult bune pentru a fi expuse si admirate decat utilizate pentru prepararea ceaiului.

O poveste mai putin cunoscuta despre ceainice cu cescute

In anul 1800 au aparut primele modele de ceainice cu cesti erau formate dintr-un suport in care se punea o lumanare sau un recipient cu ulei si fitil. Modelul acesta de ceainic era de dimensiuni mici si era pus deasupra suportului. Dimensiunea ceainicului permitea o cantitate suficienta de ceai pentru o portie servita chiar inainte de culcare. Astazi sunt cunoscute sub denumirea de ,,Tea for One” dar, in acele vremuri conceptul era diferit de la o tara la alta. Rusii si turcii le confectionau din metal iar britanicii din ceramica.

In secolul XIX aceste seturi de ceai erau decorate cu motive florale asemanatoare cu piesele vestimentare care se regaseau in acele vremuri. Acest lucru se datora faptului ca doamnele doreau sa se asorteze pana si cu ceainicele pe care le aveau.

Astazi, aceste seturi de ,,Tea for One” sunt compuse dintr-un ceainic, ceasca, farfurie, capac si uneori un infuzor iar capacitatea lor variaza de la 200 la 600 ml.

Ceainicele astazi

Ceainicele astaziAstazi, iubitorii de ceai pot sa aleaga dintr-o diversitate de modele de ceainice. Incepand de la cele perfecte pentru o singura persoana pana la cele formate din seturi pentru doua sau mai multe persoane. In prezent, indiferent ca sunt fabricate din din lut, portelan, sticla, fonta sau alte materiale, simple sau decorate, reprezinta in mod clar o invitatie la relaxare pentru a va servi ceaiul in liniste, practic sa aveti un pretext bun pentru a pune pe pauza agitatia din timpul zilei. ceainiceDespre ceainice si ceremonia ceaiului in Japonia 

ceremonia ceaiului in Japonia 

Ceremonia ceaiului in Japonia are o istorie indelungata si nu puteam sa incheiem acest articol fara a mentiona despre acest aspect. Din dorinta de a propaga valorile autentice japoneze dar si sufletul spre purificare, o ceasca de ceai a capatat o insemnatate mult mai mare. In Japonia ritualul de servire a ceaiului a fost influentat in mare parte de budismul Zen iar servirea se facea in cerc inchis. La baza acestei ceremonii a ceaiului era un intreg ritual si nu se rezuma totul la o simpla servire. La inceput ceaiul a avut rol de medicament datorita proprietatilor curative pe care le avea.

,,Parintele ceaiului”, preotul budist Eisai este cel care a introdus ceaiul in Japonia cu scopul de a fi savurat in timpul meditatiilor. Eisai a redactat si o carte despre aceasta noua planta cu proprietati miraculoase si licoarea delicioasa care este ca un pansament pentru trup si suflet. Aceasta carte se numeste ,,Mentinerea sanatatii prin ceai” si a aparut in anul 1221. In cartea sa, sustinea ca servirea ceaiului se face doar pentru ,,curatare spirituala” iar oaspetii fiind invitati sa admire gradina, arta, mesdtesugurile, poezia, caligrafia iar gazda era deschizatorul de drumuri catre interiorul fiecaruia. In timpul ceremoniei ceaiului, gazda avea obligatia sa asigure confortul estetic, intelectual si psihic al oaspetilor.

In Japonia, ceremonia ceaiului era mai mult un proces de autocunoastere unde chiar si cel mai mic amanunt avea o semnifictie deosebita. Incepand de la pregatirea ustensilelor pana la vestimentatia oaspetilor respectiv a gazdei. Miscarile corpului erau controlate si atent calculate pentru a nu compromite ritualul. Oaspetii erau invitati sa admire camera unde avea loc ritualul dar nu aveau voie sa admire kimono-urile celorlalti doi invitati deoarece ei trebuiau sa se detaseze de tot ceea ce este fizic pentru a putea intra in  metafizic. Ceremonia era atent planificata iar invitatii erau si ei selectionati in mod deosebit, astfel incat sa nu compromita nimic ritualul de servire a ceaiului. Astfel, omul devenea una cu universul si ceremonia ceaiului era o adevarata arta care se mai pastreaza si astazi.

Celebrul ceai de la ora 5 si o scurta istorie a ceaiului in Marea Britanie

ceai de la ora 5  in Marea BritanieAstazi britanicii sunt recunoscuti pentru ceaiul savurat in fiecare zi la ora 5. Aceasta traditie se spune ca a fost adusa in societatea britanica de catre ducesa Anne de Bedford, ulterior raspandindu-se in randul tuturor cetatenilor britanici. Se spune ca aceasta traditie a fost pornita deoarece intervalui dintre pranz si cina a ducesei era unul destul de mare, pana la ora 20:00 cand se servea cina i se intampla sa i se mai faca foame si atunci cerea servitorilor ei sa ii aduca un ceai iar alaturi se servea paine cu unt si dulciuri. Ulterioer, ducesa a inceput sa invite prieteni pentru a-i tine companie la o ceasca de ceai.

Traditia prepararii ceaiului este deja bine cunoscuta: intr-un ceainic se puna apa fierbinte si pentru fiecare cana de ceai servita se adauga cate o lingurita de plante. Se lasa sa se odihneasca 5 – 10 minute, apoi se strecoara si se serveste invitatilor cu zahar si lapte in functie de gusturile fiecaruia. De cele mai multe ori, pentru ceaiul de la ora 5 britanicii servesc ceai negru.

Ceaiul si eticheta ceaiului

Tot de capitolul ceainice, este legata si o eticheta a ceaiului. Dupa cum am mai mentionat si in randurile anterioare, ducesa Ana de Bedford initiatoarea obiceiului de a bea ceaiul la ora 5 a transformat acesta activitate intr-una sociala. Mai tarziu si prietenele ei au preluat acest obicei si au inceput sa organizeze dupa amieze d

ceainice

e ceai la ele acasa. Obiceiul era unul cosmopolit, de rang inalt destinat numai persoanelor din clasa superioara iar ulterior obiceiul s-a preluat si de oamenii obisnuiti.

ceainiceServirea ceaiului la ora 5 are si in ziua de astazi un caracter aristocratic si, tocmai de aceea este necesar sa vorbim despre eticheta ceaiului. Ora cea mai potrivita pentru servirea ceaiului este ora 16 dar acesta se poate servi la orice ora de la 14 pana la ora 17.

Prepararea ceaiului se realizeaza prin a fierbe apa si turnandu-se in ceainice de portelan in care se introduc pliculetele sau frunzele de ceai. Alaturi, pe o tava se servesc zaharul sub forma de cuburi, miere, lamaie, lapte sau crema de lapte. Este de retinut faptul ca laptele se adauga numai la ceaiul negru iar lamaia in toate celelalte.

Reguli de eticheta pentru pliculetele de ceai

  • pliculetul de ceai nu trebuie pus niciodata in ceasca
  • retineti ca trebuie sa puneti ceaiul sau pliculetul de ceai direct in ceainic si apoi serviti bautura
  • daca totusi pliculetul se va servi direct in ceascuta trebuie sa lasati sa se infuzeze cateva minute
  • de asemenea, daca pliculetul este in ceasca nu il stoarceti intre degete si nu il puneti pe un servetel ci pe o farfurioara
  • daca nu ati primit o farfurioara si o lingurita atunci spuneti gazdei ca aveti nevoie de acestea pentru ca nu doriti ca ceaiul dumneavoastra sa fie prea puternic

Pentru servirea ceaiului, gazda asigura toate accesoriile necesare incepand de la ceainice pana la farfurioare si ustensile pentru a adauga in ceai tot ceea ce isi doreste fiecare. In general ceaiul poate sa fie servit alaturi de sandwich-uri, biscuiti sau alte dulciuri.

 

 

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Ceainice
Average rating:  
 0 reviews
>