5 idei si solutii ingenioase pentru utilizarea spatiului in gradinile mici

Posted by andreea 08.08.2016 0 Comment(s)

Fiecare om viseaza sa-si creeze un mic colt de natura, in care sa poata sa se relaxeze, ori de cate ori doreste sa se rupa de agitatia cotidianului si de rutina zilnica. Lipsa spatiului este un aspect care-i framanta pe toti mai multi, in special pe posesorii de gradini si terase mici. Insa nu trebuie sa te lasi intimidat sau descurajat de faptul ca detii un spatiu mic. Pana la urma, amenajarea curtii si a gradinii reprezinta o arta, care odata stapanita, te va ajuta sa pui in aplicare un proiect de amenajare, deloc costisitor, dar care implica multa munca si imaginatie. Iata cinci dintre cele mai ingenioase idei de amenajare a gradinilor cu un spatiu restrans. 

1. Peretele viu – Peretele viu sau peretele vegetal reprezinta o oaza de verdeata, intr-un spatiu mai mic. Practic, acesti pereti vii sunt ca niste “paturi” verzi amplasate pe un perete exterior. Fiecare portiune de verdeata, al peretelui viu, va aduce beneficii pentru tine si pentru familia ta. Sa nu mai vorbim despre efectele vizuale care sunt de-a dreptul spectaculoase datorita tipurilor de plante si flori utilizate. Cu un astfel de perete amplasat in exteriorul casei tale, vei reusi sa infrumusetezi, cu usurinta, intreg aspectul gradinii tale. De la diferite tipuri de flori si pana la licheni decorativi, cu imaginatie iti poti alcatui singur un perete viu. Acesta joaca atat un rol de gard, care iti ofera intimitatea dorita, dar si spatiul necesar pentru a planta orice vrei. Poti crea un zid viu chiar, in interior, pe unul dintre peretii casei sau ai apartamentului vostru.

 

2. Banca, accesoriu suport pentru plante si flori – Spatiul mic al gradinii nu te poate impiedica sa asezi o banca sau alte accesorii, ca suport pentru ghivece cu flori. O idee ingenioasa este chiar aceasta, transformarea simpla a unei banci frumoase intr-un suport inedit pentru plante. Aceasta idee se aplica foarte bine mai ales in cazul bancilor vechi, pe care nu te mai poti aseza. Astfel, poti folosi sezutul ca suport pentru ghivece cu flori sau poti utiliza chiar o banca care nu are sezut si, pur si simplu, sa agati plantele dorite sau sa creezi o mica gradina ce se ridica prin zona sezutului bancii.

3. Gradina verticala – Acest tip de gradina reprezinta ultima moda atat in materie de amenajari exterioare, cat si interioare. Pana la urma, daca iti doresti ca plantele tale sa creasca pe terasa, de ce sa nu le faci pe toate verticale? Astfel, poti sa creezi din obiecte vechi diferite ghivece si suporturi de flori si te poti bucura de multa verdeata, intr-un spatiu mai micut. 
Aceste gradini verticale sunt ideale si pentru cei care nu au o curte proprie. Asadar, daca singura ta zona, in aer liber, este un balcon, cu aceasta gradina verticala, vei fi, in continuare, inconjurat de verdeata, flori, chiar si legume, atunci cand le vei planta pe verticala. Gradinile verticale se potrivesc excelent pentru curtile mici, cu mult beton sau cu un sol de proasta calitate, dar si pentru terase si balcoane.

4. Gradina din cutii, de tabla, atarnate – Cutiile vechi, din tabla, pot fi reciclate, vopsite, si utilizate, in gradina, pe post de ghivece pentru flori. In cazul in care, pur si simplu, nu dispui de spatiul necesar pentru a avea toate florile, ierburile si legumele, pe care iti doresti sa le plantezi, poti sa pictezi niste cutii de tabla si sa le folosesti pe post de ghivece. Apoi, le vei atarna frumos de garduri, punti sau chiar de o parte a casei tale. Ai posibilitatea astfel sa-ti creezi propria gradina de partea unui gard, folosind doar cutii din tabla vopsita, portabile, astfel incat sa le poti deplasa dupa cum iti este necesar.

5. Cararea din gradina – Cararea poate deveni o adevarata opera de arta, a gradinii tale, care iti ghideaza privirea pana departe si iti infrumuseteaza aspectul intregului spatiu.  In cazul in care nu ai mult spatiu la dispozitie, te poti bucura, in continuare, de o carare frumoasa, care iti ofera locul perfect pentru gradinarit. Arbusti mici, plante cu frunze si flori frumoase, toate iti pot contura calea din gradina. Daca ai deja o cale – spre gradina sau chiar pe trotuar – utilizeaza acel spatiu pentru a planta flori si arbusti ornamentali.

Tu ce alte solutii de amenajare a unei gradini mici mai cunosti? Trimite-ne poze cu gradina ta.