Oglinda miresei traditii si obiceiuri

Oglinda miresei traditii si obiceiuri

Cea mai asteptata zi din viata unei femei este cu siguranta cea a nuntii. Totul este aranjat si singurul lucru care mai trebuie indeplinit este traditia.

oglinda pentru mireasa nuntaMai ales atunci cand vine vorba despre alegerea unor accesorii pentru mirese este esential sa mentionam ca intervin anumite criterii de alegere precum preferintele proprii, tematica aleasa pentru nunta, culori preferate dar si multe altele care in momentul in care sunt combinate sa creeze un eveniment deosebit si de neuitat atat pentru miri cat si pentru invitati. Una dintre accesoriile care a scris istorie si a creat o traditie care se pastreaza si astazi, este oglinda miresei. Aceasta din urma reprezinta un accesoriu deosebit care nu lipseste de la nici o nunta, mai ales in momentul in care mireasa se gateste pentru a fi luata de acasa de viitorul ei sot.

Se spune ca modul in care mirii isi aleg accesoriile are o influenta si asupra mariajului pe care il vor avea in anii ce vor urma.

Traditii si obiceiuri legate de oglinda miresei

Oglinda miresei este un accesoriu care are o semnificatie deosebita si, chiar daca multe dintre vor parea niste simple superstitii, iata ca putem descoperi o lume fascinanta de lucruri pe care le veti afla in randurile urmatoare. Unul dintre accesoriile care au contribuit la crearea unor traditii si obiceiuri legate de nunta este oglinda miresei, un accesoriu deosebit de util atunci cand mireasa se gateste pentru a deveni o doamna.

Cu siguranta o nunta are invitati din toate categoriile de oameni si, pentru a putea indeplini ritualul nuntii este bine sa va luati in calcul si cum sa respectati traditiile. O astfel de atentie acordata datinilor care au legatura cu oglinda miresei nu va fi trecuta cu vederea mai ales de cei traditionalisti.

Una dintre cele traditiile sau, daca vreti sa spuneti, superstitii legate de oglinda miresei este momentul in care se gateste pentru nunta. Mai exact este vorba despre momentele in care se priveste in oglinda. Mireasa nu trebuie sa lase nici macar domnisoarele de onoare sa stea intre ea si oglinda deoarece nu va avea o casnicie fericita iar la final va divorta.

O alta traditie din categoria celor de respectat este ca in casa unde se pregateste mireasa pentru nunta sa nu existe foarte multe oglinzi deoarece acest lucru poate sa influenteze negativ existenta oamenilor optimisti.

Un alt lucru interesant care are legatura tot cu gatitul miresei este ca nasa este responsabila pentru a-i finisa aspectul. Daca la inceput nasa era persoana care o ajuta la gatit de la inceput pana la final iata ca astazi ea trebuie mai mult sa mimeze pregatirea. Tot acesta este si momentul in care mireasa isi pune bijuteriile. Mireasa cere apoi oglinda de la domnisoarele de onoare si, in general oglinda este intoarsa si mirele trebuie sa le ofere bani celor care tin acest accesoriu pentru ca ea sa o poata intoarce si sa isi analizeze aspectul.

Asadar, dupa cum puteti vedea, oglinda miresei este un accesoriu indispensabil si, desi de multe ori nu se acorda o atentie deosebita merita totusi sa tineti cont de astfel de traditii si obiceiuri.

Foarte interesant este si obiceiul ca mireasa sa nu fie deranjata atunci cand se priveste in oglinda si sa nu se uite nimeni peste umarul ei.O casnicie fericita si lipsita de evenimente neplacute urmeaza toate aceste traditii si nu se exclude nici o etapa a nuntii. Fiecare moment al nuntii este unul special si are o semnificatie aparte. Mai ales daca organizati totul pas cu pas si veti putea sa creati un eveniment pe care sigur nu il va uita nimeni prea curand.

oglinda mireseiCateva traditii si obiceiuri de nunta pentru diverse regiuni ale tarii

Indiferent in ce colt al tarii are loc o nunta, este un eveniment plin de veselie si se serbeaza cu mult fast. Nici o nunta nu este completa fara nasi iar acestia au obligatia de a calauzi cuplul ca parinti spirituali ai acestora, astfel incat intelepciunea lor sa le fie ghid. Nasii ajuta la pregatirea nuntii iar mirii se vor prezenta la ei cu daruri pentru a-i ruga sa le fie indrumatori pentru indeplinirea datinilor de nunta.

Asadar, la o nunta romaneasca nu trebuie sa lipseasca nici una dintre urmatoarele obiceiuri:

Petitul – este o traditie aproape pierduta care presupunea ca mirele sau parintii acestuia sa o faca socrilor pentru discuta detaliile nuntii si zestrea. Tot atunci se stabileau nasii, data nuntii si obligatiile celor doua familii.

Cererea sau targuiala – era practic cererea in casatorie propriu – zisa si avea loc acasa la mireasa. Parintii discutau despre noile indatoriri ale familiilor si se discuta despre logodna lor. In trecut, daca fata nu era de acord cu maritisul, parintii ei trebuiau sa gaseasca tot felul de pretexte pana cand parintii baiatului renuntau.

Barbieritul mirelui – este un obicei care se pastreaza si astazi la nuntile romanesti. Cavalerul de onoare este cel care trebuie sa se ocupe de aceasta misiune. Simbolul acestui obicei este acela ca baiatul se transforma in barbat si este pregatit sa isi ia mireasa.

oglinda mireasa Gatitul miresei – dupa cum am mai mentionat, este una dintre etapele importante ale nuntii si are loc si astazi. Chiar daca este ceva mai mult simbolic, totusi este o etapa care nu este trecuta cu vederea. Mireasa aduna toate accesoriile necesare pentru a se pregati cum ar fi oglinda miresei, perii de par, bijuterii, machiaje si multe altele. La gatitul miresei participa nasa, mama miresei, surorile, domnisoarele de onoare care o ajuta sa imbrace rochia si sa isi aseze accesoriile.

Alte traditii care se practica la nuntile romanesti sunt impartirea cocardelor, hora si turta miresei, alaiul de nunta precum si obiceiurile din timpul slujbei religioase. Traditiile si obiceiurile de nunta nu se opresc in momentul in care mirele si mireasa ies din biserica intrucat sunt cateva care se aplica si in timpul petrecerii. Cele care se pastreaza si astazi sunt: intrarea in salonul de nunta, valsul miresei, furatul miresei, aruncatul buchetului, aruncarea jartierei, voalul miresei, taierea tortului, trecerea pragului in casa dupa nunta.

Obiceiuri si traditii de nunta imprumutate

De-a lungul timpului, obiceiurile si traditiile de nunta s-au diversificat si au inceput sa patrunda altele noi in tara noastra. Unul dintre cele mai uzuale obiceiuri imprumutate este alegerea domnisoarelor de onoare si a cavalerilor de onoare care se vor distinge prin rochiile si costumele create special asa cum a decis mireasa.

Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru este o alta traditie importata de la englezi inca din Evul Mediu si prezinta obligatia miresei de a purta toate acestea enumerate la inceputul paragrafului, pentru o casnicie plina de noroc. Ceva vechi, poate sa fie si o bijuterie transmisa de la o generatie la alta sau un obiect de la mama care simbolizeaza continuitatea familiei. Ceva nou poate sa fie chiar rochia de mireasa si, se spune ca aduce prosperitate in casnicia care s-a legat. Ceva imprumutat poate sa fie o esarfa sau o agrafa de par cu pietre pretioase si poarta noroc atat miresei cat si persoanei care a oferit obiectul spre imprumut. Ceva albastru simbolizeaza fertilitatea miresei si poate sa fie chiar jartiera purtata de mireasa.

 

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Oglinda mireasa
Average rating:  
 1 reviews
by Mirela on Oglinda mireasa
Oglinda mireasa

Foarte interesant articolul.